Carrousel rijden is een aparte discipline in de paardensport, waarbij nauwkeurigheid, timing en rijden in teamverband heel erg belangrijk zijn.

De historie van het carrousel rijden gaat terug helemaal tot de middeleeuwen. Bij de riddertoernooien werden door feestelijk geklede deelnemers schitterende rijkunstige voorstellingen gegeven.

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters op paarden of pony’s die op verantwoorde wijze in een geordende rij, bijvoorbeeld met zijn tweeën naast elkaar een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De door de groep samengestelde figuren worden gereden op door hen zelf uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat doordat iedereen er het zelfde uit ziet, en er geen enkele ruiter of paard/pony opvalt. Het tempo, de onderlinge afstand en de afstemming bepalen het niveau. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard/pony of ruiter maar van de groep in zijn geheel.