Wat moet je weten als je mee wilt doen?
Als je een tijdje op rijles zit, mag je meedoen met de FNRS-wedstrijden in de manege. We geven je hieronder wat algemene informatie over deze wedstrijden.
Dressuur en springen

Dressuur: FNRS-proeven
Je begint bij proef F-start of F1. Deze proeven zijn zonder galop. In de F-start rijd je in een klein groepjes en in de  F1 samen met een andere ruiter. Dit doe je  omdat een eerste keer best spannend is. Tijdens de proef moet je allerlei figuren (onderdelen) rijden en die worden voorgelezen. De jury geeft je voor elk onderdeel een cijfer. Zijn alle onderdelen samen 210 punten of meer dan heb je een promotiepunt behaald. Als je vijf promotiepunten hebt gehaald dan kan je doorstromen naar het volgende niveau. (in de F-start, F1 en F2 zijn dat er vier).
In de even categorieën (F2, F4, F6 enz.) moet voor het laatste promotiepunt een diploma worden behaald. In de F2, F4, F6 en F10 hoort hier ook een theorietest bij.

De jury beoordeelt je vooral op de manier waarop je rijdt, dus hoe je de hulpen aan je pony of paard geeft. Een duidelijke uitleg hierover kun je lezen in het boek Leer paardrijden met plezier. In dit boek vind je ook allerlei leerstof voor diplomaproeven. Dit boek is verkrijgbaar in de kantine.
Heb je al langer ervaring met paardrijden dan kun je, in overleg met de instructie, in een hogere proef instromen.

Je kunt met een inschrijfformulier inschrijven voor een wedstrijd. Op de startlijst komt te staan wanneer je aan de beurt bent en op wie je mag rijden.

Vaardigheidsproeven
Als je een promotiepunt in de F3 hebt gehaald, mag je meedoen met de ‘Vaardigheidsproef’. De Vaardigheidsproef is een voorbereiding op een springproef. Bij de Vaardigheidsproef moet je om pionnen slalommen, over balkjes draven, de verlichte zit laten zien en een klein sprongetje maken. Als deze proef beoordeeld wordt met 180 punten of meer, dan heb je een promotiepunt. Je moet 2 promotiepunten hebben om naar Vaardigheid 2 te mogen.
Net als bij de F proeven worden de Vaardigheids proeven voorgelezen.

Springen met plezier

Als je een promotiepunt in de F6 gehaald hebt, mag je meedoen met Springen met plezier.
Wanneer je F4 hebt gehaald dan mag je mee doen om te oefenen. Dit wordt niet bijgeschreven in het paspoort.
Bij dit onderdeel rijd je verschillende parcoursen op verschillende hoogtes. Je begint met S30. Hierbij maak je sprongen van 30 centimeter. Daarna ga je steeds 10 centimeter hoger springen.

Ruiterpaspoort

Het ruiterpaspoort is verplicht voor iedereen die rijdt bij onze manege en wordt aangevraagd bij het aangaan van de  lesovereenkomst.. Met een ruiterpaspoort ben je WA- en ongevallenverzekerd. Daarnaast worden al je promotiepunten die je bij het wedstrijd rijden hebt gehaald, in je paspoort genoteerd.
Elk jaar kun je na betaling van het lidmaatschap bij de manege een nieuwe jaarzegel van de KNHS ophalen. Dit jaarzegel plak je in je paspoort en laat je stempelen bij de manege. Als je wilt meedoen met een wedstrijd moet je een ruiterpaspoort met een geldige jaarzegel hebben!