CBR RUITERBEWIJS

Er zijn verschillende manieren om het Ruiterbewijs te halen. Afhankelijk van je ervaring kun je direct examen doen of eerst een leuke en leerzame cursus volgen die jou op het examen voorbereid. Zo leer je alles over het rijden buiten het terrein van de manege: lekker in het bos, door de duinen of op het strand. Wat is er leuker dan genieten van de natuur op een paardenrug? Tijdens de ruitercursus buitenrijden doorloop je verschillende fasen, waardoor je stapsgewijs wordt opgeleid voor het Ruiterbewijs.

Iedereen met een geldig ruiterpaspoort kan aan deze cursus deelnemen. Ook ruiters die niet op Manege Groenewoude rijden bieden we de mogelijkheid om aan de cursus en het ruiterbewijsexamen deel te nemen. De cursus voor ruiters van buitenaf is zowel op eigen paard als op een paard van Manege Groenewoude te volgen. Het is in overleg ook mogelijk om enkel een deel van deze cursus te volgen. Wanneer nodig kan een herexamen door ons geregeld worden.

De cursus
De cursus bestaat uit drie delen. Je begint met de Certificaten Buiten Rijden 1 en 2, te weten CBR1 en CBR2. Je leert veel leuke dingen over paarden. Aan bod komen onderwerpen als gezondheid (aandoeningen, voeding), verzorging (hoefverzorging, verzorging voor en na het rijden), gedrag (hoe communiceert een paard) en de omgang met je paard (horsemanship). Vervolgens leer je alles over het maken van buitenritten. Naast de verkeersregels wordt er aandacht besteed aan de manier waarop er met een paard omgegaan moet worden buiten het manegeterrein. Wel zo belangrijk als je met een levend wezen een buitenrit maakt! Aan het ruiterbewijs is een WA-verzekering gekoppeld.

Theorie
Voor de theorielessen worden de boeken ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’ gebruikt. De boeken krijg je óf van de instructeur, of je bestelt ze zelf.

Praktijk
In de praktijklessen neemt je instructeur de onderdelen van het praktijkexamen met je door en die oefen je ook, zodat je goed voorbereid bent op het examen.

Certificaat Buiten Rijden 1 (CBR 1)
Dit is het eerste certificaat wat je kunt behalen in jouw cursus naar het KNHS Ruiterbewijs. Het CBR1 bestaat uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. Tijdens de cursus leer je bijvoorbeeld hoe je zonder beugels toch balans kunt houden op het paard. Alles staat in het teken van het buitenrijden. Om op te gaan voor het CBR1 adviseert de KNHS om minimaal op F4 niveau te kunnen paardrijden. Je moet minimaal 10 jaar zijn om mee te kunnen doen aan CBR1.

Certificaat Buitenrijden 2 (CBR 2)
Het Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2) is het tweede certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Net zoals CBR1 bestaat ook dit examen uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. De praktijktoets in de rijbaan van CBR2 is een stapje moeilijker dan de toets van het CBR1. Je moet bij deze praktijktoets bijvoorbeeld van paard wisselen en een steilsprong kunnen springen van 40 cm hoog. Voordat je op mag gaan voor het CBR2, moet je in het bezit zijn van het CBR1. Je moet minimaal 10 jaar zijn om mee te kunnen doen aan CBR2. Je wordt nu door een opgeleid jurylid of instructeur geëxamineerd en je moet jouw rijtechniek in de buitenrijbaan laten zien.

Ruiterbewijs (CBR 3)
Het Ruiterbewijs is het laatste onderdeel in de cursus ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’. Hierbij word je wederom beoordeeld op stal en in de rijbaan, maar daarnaast nu ook op de weg. In de rijbaan of op een buitenterrein laat je jouw rijvaardigheid zien door het rijden van bepaalde oefeningen, zoals het wegrijden van groep en naast elkaar rijden. Ook moet je een obstakelproef rijden, denk hierbij aan het rijden langs een parasol of een tractor. Wanneer je deze proeven met goed gevolg aflegt ga je met de groep naar buiten, het verkeer in. De examinator gaat mee op de fiets om te beoordelen of jij je als ruiter veilig kunt voortbewegen in het verkeer. Voor CBR3 moet je op de dag van het examen minimaal 12 jaar zijn.

Kosten
De kosten voor de cursus CBR1 (cursuskosten, examen en lesmateriaal) bedragen € 230,00
De kosten voor de cursus CBR2 (cursuskosten, examen en lesmateriaal) bedragen € 230,00
De kosten voor de cursus CBR3 (cursuskosten, examen en lesmateriaal) bedragen € 245,00
De kosten voor enkel het examen bedragen € 120,00
Mocht je geen eigen paard hebben, kan deze bij ons worden gehuurd (25 euro per uur).

Aanmelden en data
Klik hier voor actuele data voor cursussen.
Je kan jezelf aanmelden bij je instructeur, via de mail of in de kantine. Voorafgaand aan les 1 moet er het volledige bedrag betaald zijn.