FNRS

Je hebt ervoor gekozen bij ons te komen paardrijden. Een goede keuze! Want paardrijden bij een FNRS-Ruitersportcentrum heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. Eén hiervan is het Ruiterpaspoort, die je ontvangt zodra de lesovereenkomst een feit is.

RUITERPASPOORT

Het ruiterpaspoort is verplicht voor iedereen die rijdt bij onze manege en wordt aangevraagd bij het aangaan van de lesovereenkomst. Met een ruiterpaspoort ben je WA- en ongevallenverzekerd. Daarnaast worden al je promotiepunten die je bij het wedstrijd rijden hebt gehaald, in je paspoort genoteerd.

Elk jaar kun je na betaling van het lidmaatschap bij de manege een nieuwe jaarzegel van de KNHS ophalen. Dit jaarzegel plak je in je paspoort en laat je stempelen bij de manege. Als je wilt meedoen met een wedstrijd moet je een ruiterpaspoort met een geldige jaarzegel hebben!

Met het ruiterpaspoort:
– ben je direct lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS), de overkoepelende bond van alle paardensporters in Nederland. Dit lidmaatschap verloopt via de FNRS, de onafhankelijke brancheorganisatie waar jouw manege lid van is en welke de ruiteropleidingen landelijk coördineert, bewaakt en verder ontwikkelt
– heb je de garantie dat je veilig leert paardrijden. Door de maatschappelijke organisaties Stichting Consument en Veiligheid en Stichting Veilige Paardensport (SVP) worden de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen gesteld aan de accommodatie, de paarden en pony’s en de instructeurs. De SVP hanteert hiervoor een onafhankelijk Veiligheidscertificaat voor hippische bedrijven in Nederland. Alle FNRS-Ruitersportcentra zijn in het bezit van dit certificaat
– heb je toegang tot de landelijk erkende FNRS-ruiteropleidingen, speciaal ontwikkeld om je plezierig én verantwoord te leren paardrijden. Op elk niveau worden regelmatig proevendagen georganiseerd, waarmee bij goed resultaat promotiepunten zijn te verdienen. Alle ontwikkelingen in jouw ruiterloopbaan en de behaalde resultaten op de proevendagen worden officieel vastgelegd in het Ruiterpaspoort
– heb je als manegeruiter een extra ongevallenverzekering
– kun je eenvoudig doorstromen naar de basiswedstrijdsport van de KNHS zodra je een eigen paard hebt
– ontvang je elk kwartaal het hippisch magazine “PaardenSport
– profiteer je regelmatig van interessante kortingsacties, zie www.fnrs.nl

De kosten van het Ruiterpaspoort bedragen slechts € 25,- per jaar. Met deze bijdrage ben je verzekerd van een uitstekende landelijk erkende ruiteropleiding in een veilige omgeving, onder begeleiding van deskundige instructeurs. Correspondentie en facturen over het Ruiterpaspoort ontvangt u rechtstreeks van de FNRS.

FNRS WESTRIJDEN

Hoe werkt het FNRS-diploma rijden
De FNRS heeft proeven ontwikkeld van F1 t/m F20. Deze zijn geschikt voor ruiters die net beginnen met paard- of ponyrijden tot en met gevorderde ruiters. Het niveau van de ruiter bepaalt in welke fnrs-proeven F1 t/m F6 je instroomt. Van elke proef is een A en een B versie. Zo rijden we iedere keer een andere versie.

De proeven worden beoordeeld door een FNRS-jurylid die punten geeft voor de verschillende oefeningen en tevens de ruiter beoordeelt op houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van tempo, verzorging van de ruiter en paard/pony en de algemene indruk. De punten en eventuele opmerkingen worden door de jury op een protocol vermeld, zodat je kunt zien wat er goed is gegaan en waar eventueel nog aan gewerkt moet worden.

Om aan de proeven te kunnen deelnemen moet je in het bezit zijn van een FNRS Ruiterpaspoort. Hierin worden de behaalde promotiepunten bijgehouden. Het is dus belangrijk om je paspoort mee te nemen op de wedstrijddagen!

PROMOTIEPUNTEN

Wanneer je 210 punten of meer haalt voor je proef, ontvang je een Promotie Punt (PP).
– 
Bij de F1, F2 en F 3  heb je 4 PP nodig om door te kunnen stromen naar de volgende proef.
– 
Bij de F4 t/m F20 heb je 5 PP’s nodig om door te stromen naar de volgende proef.
– 
Voor alle even proeven krijg je een diploma. Dus voor de F2, F4, F6, F8 enz.

Het doorstromen naar een volgende proef gebeurt in overleg met de instructeur. Wanneer je een PP hebt gehaald, wordt er een stempel in je Ruiterpaspoort gezet met daarbij de datum van de gereden proef en het aantal behaalde punten.

THEORIE-EXAMENS

Aan de proeven F2, F4, F6, F8 en F10 is tevens een theorie-examen gekoppeld. Wanneer je voor de proef voldoende punten (210 of meer) hebt gehaald mag je theorie-examen doen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Meestal zijn dit vragen waar je als ruiter in de lessen al mee te maken hebt gehad. Wanneer je voor je theorie-examen voldoende vragen juist hebt beantwoord (je mag max. 3 fouten maken) behaal je een diploma.

FNRS HANDBOEK

Voor deze proeven heeft de FNRS een mooi handboek uitgegeven met de titel “Leer paardrijden met plezier”. Hierin staat allerlei informatie over de proeven, de theorie en paardrijden in het algemeen. Achterin zit een apart boekje met daarin alle proeven. Het handboek is verkrijgbaar in onze kantine.

DRESSUUR: FNRS-PROEVEN

Je begint bij proef F-start of F1. Deze proeven zijn zonder galop. In de F-start rijd je in een klein groepjes en in de F1 samen met een andere ruiter. Dit doe je omdat een eerste keer best spannend is. Tijdens de proef moet je allerlei figuren (onderdelen) rijden en die worden voorgelezen. De jury geeft je voor elk onderdeel een cijfer. Zijn alle onderdelen samen 210 punten of meer dan heb je een promotiepunt behaald. Als je vijf promotiepunten hebt gehaald dan kan je doorstromen naar het volgende niveau. (in de F-start, F1 en F2 zijn dat er vier).

In de even categorieën (F2, F4, F6 enz.) moet voor het laatste promotiepunt een diploma worden behaald. In de F2, F4, F6 en F10 hoort hier ook een theorietest bij.

De jury beoordeelt je vooral op de manier waarop je rijdt, dus hoe je de hulpen aan je pony of paard geeft. Een duidelijke uitleg hierover kun je lezen in het boek Leer paardrijden met plezier. In dit boek vind je ook allerlei leerstof voor diplomaproeven. Dit boek is verkrijgbaar in de kantine.

Heb je al langer ervaring met paardrijden dan kun je, in overleg met de instructie, in een hogere proef instromen. Je kunt met een inschrijfformulier inschrijven voor een wedstrijd. Op de startlijst komt te staan wanneer je aan de beurt bent en op wie je mag rijden.

Spelregels:
– De proeven lopen van F1 t/m F15. Bij de dressuurproeven moeten vanaf de F3 vijf promotiepunten worden gehaald voordat een ruiter door kan stromen naar een volgend niveau. Voor de F1 en F2 zijn dat er vier.
– Bij de even categorieën (F2, F4 etc.) moet voor het laatste promotiepunt een diploma worden behaald. Bij een aantal diploma’s hoort ook een theorietest. Dit wordt op de startlijst vermeld.
– De startlijst wordt van te voren opgehangen en op de website geplaatst.
– Je mag twee favoriete paarden/pony’s opgeven, maar de manege deelt in op wie je rijdt.

Wedstrijdtenue is niet verplicht, maar wel netjes! Wanneer je geen tenue hebt, draag dan een manegetrui, een nette blouse, trui of bodywarmer. Draag je haar in een vlecht of staart. Als je handschoenen draagt, moeten deze wit zijn. En laarzen of chaps moeten netjes schoon zijn.

Regelmatig organiseren we vaardigheids- en springwedstrijden voor alle leeftijden en niveaus. Voor de beginners die nog niet in de F3 zitten is er een behendigheidswedstrijd met leuke prijsjes.

FNRES VAARDIGHEID EN SPRINGEN

Regelmatig organiseren we vaardigheids- en springwedstrijden voor alle leeftijden en niveaus. Voor de beginners die nog niet in de F3 zitten is er een behendigheidswedstrijd met leuke prijsjes.  Je kunt meedoen voor promotiepunten vanaf dat je in de F3 zit. De opbouw is als volgt: vaardigheidsproef Va-1, parcoursspringen (S30), Va-2, S40, Va-3, S50.  Vervolgens stroom je door naar het Oefenspringen OS-1, dan komt S60, OS-2, S70, S80 en S90.

Alles over het springen kun je ook lezen in het boek ‘Leer paardrijden met plezier’ dat voor € 14,95 verkrijgbaar is in de kantine.

Spelregels:
– Bij de vaardigheid en oefenspringen moet je 2 promotiepunten halen om door te stromen naar het volgende niveau (per proef kun je 1 promotiepunt halen)
Bij het springen moet je 10 promotiepunten halen per categorie (in één parcours kun je maximaal 2 promotiepunten halen).
Als je je F4-diploma hebt kun je iets hoger instromen; dit kun je overleggen met je instructeur.
Bij Va-2 en OS-2 hoort een diploma. Er is geen theorie bij het springen.
De startlijst wordt van tevoren opgehangen en op de website geplaatst.

Wedstrijdtenue is niet verplicht, maar wel netjes! Wanneer je geen tenue hebt, draag dan een manegetrui, een nette blouse, trui of bodywarmer. Draag je haar in een vlecht of staart. Als je handschoenen draagt, moeten deze wit zijn. En laarzen of chaps moeten netjes schoon zijn.

VAARDIGHEIDSPROEVEN

Als je een promotiepunt in de F3 hebt gehaald, mag je meedoen met de ‘Vaardigheidsproef’. De Vaardigheidsproef is een voorbereiding op een springproef. Bij de Vaardigheidsproef moet je om pionnen slalommen, over balkjes draven, de verlichte zit laten zien en een klein sprongetje maken. Als deze proef beoordeeld wordt met 180 punten of meer, dan heb je een promotiepunt. Je moet 2 promotiepunten hebben om naar Vaardigheid 2 te mogen.

Net als bij de F proeven worden de Vaardigheidsproeven voorgelezen.

SPRINGEN MET PLEZIER

Als je een promotiepunt in de F6 gehaald hebt, mag je meedoen met Springen met plezier. Wanneer je F4 hebt gehaald dan mag je meedoen om te oefenen. Dit wordt niet bijgeschreven in het paspoort. Bij dit onderdeel rijd je verschillende parcoursen op verschillende hoogtes. Je begint met S30. Hierbij maak je sprongen van 30 centimeter. Daarna ga je steeds 10 centimeter hoger springen.

Wedstrijdtenue is niet verplicht, maar wel netjes! Wanneer je geen tenue hebt, draag dan een manegetrui, een nette blouse, trui of bodywarmer. Draag je haar in een vlecht of staart. Als je handschoenen draagt, moeten deze wit zijn. En laarzen of chaps moeten netjes schoon zijn.

ZITCOMPETITIE

Elk jaar doet Manege Groenwoude mee met een team aan de Regiofinale van de FNRS Zitcompetitie. Bij de Zitcompetitie rijd je een speciale zitproef samen met 3 of 4 andere ruiters, waarin je laat zien hoe goed je houding en zit zijn. De proef is iets langer dan een F-proef, maar wel daarmee te vergelijken. De focus ligt op je zit en houding in plaats van hoe mooi je een volte kunt rijden.

Ruiters doen mee in 4 categorieën, afhankelijk van hun leeftijd en niveau:

Categorie 1
10 t/m 12 jaar, in het bezit van een F4 diploma
Categorie 2
13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
Categorie 3
13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
Categorie 4
18 jaar en ouder, alle niveaus

Alle deelnemers moeten in het bezit zijn van een geldig FNRS Ruiterpaspoort en hebben meegedaan aan de F-Proeven. Ze mogen niet in het bezit zijn van een KNHS Startpas. Als je meer wilt weten over de Zitcompetitie, kijk op de website van de FNRS http://fnrsvoorruiters.nl/cursus/dressuur/beter-paardrijden-met-plezier/fnrs-competities We hopen je te zien bij de selectiewedstrijden. Je maakt het meest kans om in het team te komen door deel te nemen aan beide [selectiewedstrijden].

WANNEER ZIT JE GOED?

Tijdens de zitcompetitie worden speciale zitproeven gereden waarbij de FNRS Jury let op de houding en zit van de ruiter en een cijfer geeft van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:

– Onafhankelijke zit van de ruiter
– Balans van de ruiter
– Houding van de ruiter
– Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
– Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
– Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
– Algemene indruk

WIE MOGEN ER MEEDOEN?

– Alle ruiters van onze manege Groenewoude die 10 jaar zijn of ouder en
– in het bezit van een geldig ruiterpaspoort en
– minimaal in het bezit van een F4-diploma