PONY- EN PAARDENRIJDEN

Op Manege Groenewoude leer je de basis van het pony- en paardrijden op een leuke en verantwoorde manier onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs en instructrices of iemand in opleiding. In de ponylessen proberen we spelenderwijs de kinderen ruitergevoel aan te leren door figuren en spelletjes af te wisselen. De manege beschikt over een groot aantal betrouwbare pony’s en paarden voor alle niveaus. In de regel worden de lessen gegeven in groepen van 6 à 10 ruiters afhankelijk van het niveau. De lessen duren 1 uur.

De inzet is om ervoor te zorgen dat ‘leerlingen’ de basisprincipes van de van het rijden zodanig onder de knie krijgen, dat ze goed, comfortabel en ontspannen kunnen rijden en hun eigen grenzen telkens een stukje kunnen verleggen. In overleg met je (vaste) instructeur wordt bepaald, welk niveau – en dus welke lessen – het meest geschikt voor jou zijn. In de wat meer gevorderde lessen wordt op niveau gewerkt aan het uitbouwen van de vaardigheden van de ruiter/amazone.

OPSTARTLESSEN (FASE 1)

Bij de eerste paar lessen is veel tijd, hulp en extra uitleg nodig, dit bieden wij in een serie privélessen. De eerste lessen beginnen aan de longeerlijn zodat je langzaam de beweging van het paard leert volgen en vertrouwen in het paardrijden opbouwt. Wanneer je vertrouwen, je balans en je kennis van de basisfiguren en baanregels op orde is, stroom je na enkele weken door naar een beginnersles.

Het is mogelijk om een veiligheidscap te lenen. Voor de beginners is het prettig plastic of rubber rijlaarzen aan te hebben.

BEGINNERS (FASE 2)

In deze groepen rijdt iedereen zelfstandig (zonder ondersteuning vanaf de grond) achter elkaar en kun je je verder bekwamen in het pony- en paardrijden. In deze lessen wordt gewerkt aan het rijden van figuren en het controleren van het tempo in de verschillende gangen van het paard. Naast controle van het paard, leer je ook controle over je eigen lichaam en het perfectioneren van een correcte houding.

VERVOLGNIVEAU (FASE 3)

Zodra je echt zelfstandig kunt rijden en je bent besmet geraakt met het paardenvirus dan stroom je door van beginners naar gevorderd. Deze lessen gaan steeds een stapje verder, je leert meer over de theorie van het rijden. De figuren en oefeningen worden moeilijker waardoor je steeds een stapje verder gaat in de verfijnde samenwerking met je paard.

RUITERS EN AMAZONES MET RIJERVARING

Ruiters/amazones met ervaring kunnen na (telefonisch) overleg geplaatst worden in een groepsles die ongeveer aansluit met het opgegeven niveau. In deze les zal ook de instructeur bekijken welk niveau de ruiter heeft. Beginnende ruiters/amazones kunnen zich eerst aanmelden voor een proefles. Voor bepaalde niveaus en tijden is er soms een wachtlijst. Wij houden in de gaten waar en wanneer er plaats is. Als er een plaats vrijkomt nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Goed, comfortabel en ontspannen kunnen rijden, dat is het doel!

PRIVÉLES

Privéles
Privéles beginnende ruiters/amazones
Ben je een beginnende ruiter/amazone, dan start je met een serie privélessen aan de longeerlijn om enige basis te leren. In deze les krijg je individuele begeleiding van een instructeur. Wil je je verder bekwamen, dan kun je doorstromen naar een passende groepsles.

Privéles gevorderde ruiters/amazones
Om de fijne kneepjes van het paardrijden onder de knie te krijgen en omdat je soms persoonlijke begeleiding prettiger vindt, is het natuurlijk mogelijk een afspraak te maken met een van de instructeurs voor één of meerdere privélessen.

Privéles pony’s
Voor kinderen die naast de gewone groepslessen graag wat extra individuele aandacht willen hebben bieden wij ook privélessen op pony’s aan.

Ben je geïnteresseerd in een privéles, informeer hierna bij je instructeur of stuur dan een e-mail.

GUPPENCLUB

Sinds een aantal jaar bieden wij Guppenclub lessen aan. De guppenclub is er voor kinderen van 4 t/m ± 6 jaar. Het doel is om spelenderwijs kennis te maken met het ponyrijden. Maar het is ook belangrijk om vorderingen te maken zodat de kinderen met 6½ à 7 jaar kunnen doorstromen naar andere lessen.

De kinderen rijden in principe iedere week. De Guppenclub les is op zaterdag. De kinderen rijden en krijgen les in de verzorging van de ponyrijden de kinderen een half uur. De lessen worden af en toe afgewisseld met bijvoorbeeld een spelletje of voltige. Als er plaats is zijn vriendjes of vriendinnetjes altijd welkom, informeer hier wel tijdig naar.  Ze mogen meerijden voor het losse-les-tarief. Bekijk hier de tarieven.

SPORTGERICHTE DRESSUURLESSEN

Voor de ruiters die wat serieuzer verder willen met dressuur en die ook wedstrijden willen rijden zijn er sportgerichte dressuurlessen. In eerste instantie zijn dat F-proeven maar op termijn kunnen de ruiters ook meedoen met de officiële KNHS-wedstrijden op Manege Groenewoude, met een manegepony of –paard.

In deze sportlessen rijd je elke week op een vaste pony of paard (in overleg). In de lessen, met maximaal 6 ruiters, krijgen de ruiters meer individuele aanwijzingen, wordt het ruitergevoel beter ontwikkeld en wordt aandacht besteed aan houding/zit. Ook wordt de nodige aandacht besteed aan het rijden van wedstrijden.

De sportlessen zijn voor jeugd en volwassenen die vanaf niveau F4 rijden. De sportles kan alleen als extra les. Deelname aan de sportlessen is voor minimaal een half jaar. De kosten voor de (extra) sportles zijn gelijk aan een extra les tegen favorietenabonnementstarief. Bekijk hier de tarieven. Gemiste lessen kunnen niet worden ingehaald. In overleg met de deelnemers zijn eventueel andere tijden mogelijk. Als je belangstelling hebt, dan ben je van harte welkom om te komen kijken.

SPRINGLES

De manege verzorgt ook springlessen, op vaste dagen maar ook in cursusverband. Deze tak van sport is spannend om te doen en spectaculair om te zien. Uiteraard is rijervaring een vereiste.

We bieden doorlopend korte springcursussen aan. In de winter binnen en in de zomermaanden lekker buiten, gecombineerd met crosstraining in het weiland. De cursus is bestemd voor iedereen vanaf half gevorderden niveau. Iedereen krijgt op z’n eigen niveau les. Dus als je het leuk vindt om naast je gewone les wat meer aandacht te besteden aan springen, dan is dit een superleuke cursus. Met de springcursus kun je je voorbereiden op het Paasspringconcours op tweede paasdag of op crosswedstrijden.

Je kunt je opgeven in de kantine of via de mail. Als je twijfelt of dit iets voor je is, overleg dan even met je instructeur. Bekijk hier de tarieven.

CARROUSELLES

Carrousel-rijden is een aparte discipline in de paardensport, waarbij nauwkeurigheid, timing en rijden in teamverband heel erg belangrijk zijn. De historie van het carrousel rijden gaat terug helemaal tot de middeleeuwen. Bij de riddertoernooien werden door feestelijk geklede deelnemers schitterende rijkunstige voorstellingen gegeven.

Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters op paarden of pony’s. Het doel is om op verantwoorde wijze in geordende rijen, naast elkaar verschillende basis dressuurfiguren uit te voeren. De door de groep samengestelde figuren worden gereden op door hen zelf uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat doordat iedereen er hetzelfde uitziet en er geen enkele ruiter of paard/pony opvalt. Het tempo, de onderlinge afstand en de afstemming bepalen het niveau. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard/pony of ruiter maar van de groep in zijn geheel.